tisdag 16 november 2010

Are lingonberries the new cinnamon?

Mina damer och herrar, jag tror att jag har en ny favoritingrediens. Lingon!

Jag har lyckats, precis som med kanel för något halvår sen, upptäcka den för mig tidigare något dolda flexibiliteten hos lingon som matlagningskrydda. Kanel har för mig växt från att vara en del av kanelbullar, pepparkakor eller en tallrik risgrynsgröt, till att bli en av de roligaste kryddorna att använda i grytor, till stekt kött eller köttsubstitut och till diverse sötsaker, exempelvis bakverk och varma drycker.

En annan väldigt intressant krydda som tål att experimenteras med är kardemumma. (Och så finns ju alltid klassikerna citronpeppar och örtsalt av modellen Herbamare – det funkar säkert också med Trocomare - att tillgå, kombinationsmöjligheterna verkar oändliga.)

Så har jag nu också ett flertal gånger kunnat nyttja rårörda lingon eller lingonsylt, i min matlagning. En höjdare man minns är mitt renskav från i våras, med en slags redning eller sås på sky, Jägermeister, sojasås, lingonsylt och kryddor.

Och nu ikväll gjorde jag en kall sås till mina vegobullar, på turkisk yoghurt, sweet chilisås och rårörda lingon – fantastiskt! Lyckades till och med piffa upp de annars så torra och tråkiga vegetarianbollarna till att kännas riktigt aptitliga.

Spännande att se var det här slutar.

4 kommentarer:

 1. Fyfan, fel inlägg att läsa när man är hungrig! Nu spikar jag middagsbjudning och du står för matlagningen!

  SvaraRadera
 2. Jag står bakom dig fullständigt i detta. Jag älskar lingon, speciellt lingonsylt och har det på den mesta maten. Lingon for president!!!

  SvaraRadera
 3. När Elin har flyttat upp hit, ordnar vi en middag för tre - so says I.

  SvaraRadera
 4. I could not agree more!

  SvaraRadera