torsdag 2 december 2010

“The Hobbit, eller en Tolkiennörds monolog” av Fredrik Pousette

Tog en fika med Martin Freeman häromdagen. Han påminde mig, något bryskt, om att jag fortfarande inte har bloggat om hans kommande filmprojekt, vilket jag förutsagt mig göra för snart två veckor sen. Jag skyllde på förkylning och snöskottning och lovade att ordna saken snarast. Så till sist är här nu mitt hittills längsta inlägg. Det handlar om “The Hobbit”.

 


För den som är en uppmärksam Ringenfilmerna- eller Tolkienfanatiker, har det nu stått klart i ett par månader att filmatiseringen av Bilbo kommer att bli av. Projektet har varit under utarbetande de senaste åren, och länge verkade det som att Guillermo del Toro skulle regissera filmerna (ja, det blir två!), men till följd av att arbetet drog ut på tiden, lämnade han produktionen i våras. Trion som skrev manus för och producerade LotR har arbetat tillsammans med del Toro, och fortsatt efter hans lämnande.

Man spekulerade i vem som skulle kunna tänkas sätta sig i regissörsstolen, då New Line Cinemas Robert Shaye tidigare, efter en rättegång gällande rättigheter och ekonomisk ersättning, lovat att de tidigare filmernas regissör aldrig skulle få regissera en film för New Line igen. Till allas lättnad satt ändå i somras till sist Sir Peter Jackson i förhandlingar med produktionsbolagen, och nu i oktober bekräftades att han kommer att regissera de båda filmerna. Filmerna finansieras av New Line (som numera, till skillnad från när trilogin spelades in, ägs av Warner Bros.) tillsammans med MGM.

Flera goda nyheter har kommit sedan produktionen i oktober fått grönt ljus. Inspelningarna kommer att inledas i februari 2011, och flera av skådespelarna och medarbetarna har annonserats och till och med kontrakterats. PJ har alltså skrivit manuset tillsammans med del Toro och - liksom ringentrilogin, King Kong och The Lovely Bones - sin partner Fran Walsh och Philippa Boyens. Andra gamla medarbetargodingar som nämnts och/eller bekräftats är producenten Mark Odesky, kompositören Howard Shore, rekvisitemakarna Weta Workshops (och avdelningen för digital VFX, Weta Digital), chefsfotografen Andrew Lesnie samt konceptkonstnärerna John Howe och Alan Lee.


Det som varit bland det mest spännande för oss som väntat, har naturligtvis varit castingen. Vilka skådespelare kommer vi att få se? Många har annonserats den senaste tiden, bland annat nästan hela gänget tretton dvärgar, varav förvånansvärt många är riktigt snygga grabbar. Det är väl något som jag personligen ser mycket fram emot, att dvärgsläktet kanske ska få lite upprättelse i och med de här filmerna. Exempelvis dvärgarnas ledare, Thorin Oakenshield (Torin Ekensköld på svenska) kommer att spelas av den väldigt stilige Richard Armitage. Ytterligare nio dvärgar har alltså “castats”, och bara Bifur, Nori och - den mest spännande – Balin återstår att se.

Varför Balins roll är intressant? Han är den dvärg som i boken kom att stå huvudpersonen närmast, och också den siste herren av Moria, vars grav ringens brödraskap påfinner i Ringens brödraskap (även i filmatiseringen). I övrigt har man kunnat glädjas åt att Hugo Weaving och Andy Serkis båda varit positiva till att “återvända till Midgård”, som det heter, i sina roller som Elrond respektive Gollum.

Det har gått rykten kring ett återseende av Cate Blanchett som Galadriel och - vilket jag verkligen, verkligen hoppas på - den oersättlige (Tolkienvännen och -fantasten) Sir Christopher Lee som trollkarlen Saruman. Tyvärr är Lee nu åttioåtta år gammal, och orkar inte resa till Nya Zeeland för att spela in scener - vilket skulle propagera för Warner Bros’ förslag om att spela in vissa delar i Leavesden, där stora delar av Harry Potter-serierna har spelats in. Lee har sagt sig gärna vilja återvända, för att visa trollkarlens övergång från att vara de goda styrkornas ledare, till att alliera sig med ondskan. Men om vi tittare har tur, kanske man åtminstone kan tänka sig att draken Smaug behöver en röst…

Det har varit många turer, fram och tillbaka, kring Sir Ian McKellen som gestaltade Gandalf. Han har hela tiden velat återvända för att jobba med Jackson, men sagt sig vara beredd att hoppa av om projektet drog ut för mycket på tiden. För bara någon vecka sen, kunde jag dock pusta ut - McKellen har kontrakterats. Andra skådespelare som i ett tidigt skede nämndes som kandidater till cameo appearances i sina gamla roller är bl.a. Viggo Mortensen (Aragorn), Orlando Bloom (Legolas), Liv Tyler (Arwen) samt eventuellt Sir Ian Holm som porträtterade den åldrande huvudhobbiten, i form av en berättarröst eller prolog. Sarumans och Gandalfs kompis, trollkarlen Radagast, verkar bli förkroppsligad i Sylvester McCoy, främst känd som den sjunde Dr. Who.


Och det mest glädjande budskapet av alla, är att Jackson har annonserat vem som ska gestalta den yngre Bilbo Baggins. Många av oss trodde aldrig att Ian Holm skulle kunna ersättas - men jag erkänner mig redan vara besegrad. Förmodligen den enda snubben på en miljon, min gamle vän från tiden med The Office, ska spela hobbiten det gäller. Mannen har också gjort den klassiska rollen Arthur Dent i den senaste filmatiseringen av Douglas Adams romansvit samt en modern tolkning av den klassiske Dr. Watson i BBCs nya serie Sherlock. Ja, mina damer och herrar - Martin Freeman är vår hjälte, vår hobbit, vårt sista hopp. Troligen den ende som trovärdigt skulle kunna göra en ny Bilbo. Tack!

Så där har vi det, mina vänner. Jag ser fram emot filmerna, som förhoppningsvis kan släppas redan 2011 och 2012. Det blir spännande att se vilka som kommer att göra Beorn, Balin och älvakungen Thranduil (Legolas’ pappa). Det blir intressant att se vilket bildspråk, vilken musik och vilka färger filmen kommer att presenteras med. Det blir nervöst att upptäcka om filmerna är totala besvikelser till uppföljare eller världens bästa och viktigaste kompletteringar. Bilbo är min klara favorit bland Tolkiens fyra klassiska romaner, och jag hoppas verkligen att de lyckas sy ihop det här snyggt. De har goda förutsättningar.

 

NYHETER OM HOBBITFILMEN FINNES HÄR

1 kommentar:

  1. Mycket uppskattad läsning. Jag är Tolkiennörd men jag har inte riktigt fördjupat mig i alla turer kring den här filmen. Men ÅH vad glad jag är att McKellen är kontrakterade och Martin Freeman är ju perfekt som Bilbo d.y! AWSUME!!!

    SvaraRadera