torsdag 27 januari 2011

“Jag har varit i kontakt med Peter Jackson…”

Är det verkligen bara jag, bland alla nördar, som har börjat fundera över - när allt fler engelskspråkiga skådisar hävdar att de har gjort audition för, varit i kontakt med PJ (eller del Toro) om, eller till och med blivit erbjudna, en roll i The Hobbit - hur många roller det egentligen finns att tala om, om man ska göra en seriös sållning av bokens persongalleri?

Sitter och läser, på TheOneRing.net, om Dominic Keating, som enligt egen utsago hade gjort audition inför Guillermo del Toro, men sedan dess inte hört någonting. Om det nu stämmer, hur vet Keating att inte del Toro bara filmade allting för att ha någonting att sitta och se under mysiga hemmakvällar? Man har tidigare kunnat läsa om Ron Perlman (som var Hellboy i del Toros regi) och Saoirse Ronan (som spelar huvudrollen i Jacksons filmatisering av The Lovely Bones), som båda två lyckats bli kopplade till filmen - Perlman mer aktivt än Ronan, bör tilläggas.

Visst, visst - att både Perlman och del Toro för nåt år sen fastslog att de hade kontakt angående The Hobbit (det påstods att den förre var intresserad av rollen som Thranduil, medan den senare hade en idé för Perlman i en annan roll, tack och lov för det) är väl uppenbarligen ganska väl bevisat. Men det innebär inte att samma man idag är i samma situation. Och när rykten börjar gå om att Ronan skulle vara på g för en nyskriven roll som älvan Itaril, och Ronans far kommenterar med nånting vars andemening är ungefär “Det vore ju roligt, vi får hoppas att de hör av sig!”, blir casting-spekulationerna (även de som publiceras i mer eller mindre erkänd media) bara fåniga.

Jag tror att Keating m.fl. har insett vilken otrolig PR-boost det skulle kunna innebära om man lyckas bli omtalad av filmfanatiker världen (och internet!) runt, kring en av de hetaste filmnyheterna för tillfället. Filmens produktion innebär också ett tillfälle för skådespelare från härskarringen-trilogin att få lite ytterligare rampljus. (Även om de knappast har behov av att själva söka den lika ivrigt som utomstående skådisar.) Sean Bean, Dom Monaghan och Sean Astin har alla blivit tillfrågade om The Hobbit i diverse intervjuer.

I slutändan handlar det ändå till sist om Peter Jacksons bevittnat goda omdöme - han kommer knappast att casta någon som inte håller måttet. Att han sparkade sin från början tilltänkte Aragorn (Stuart Townsend) ett par veckor innan karaktären skulle börja filmas, till fördel för Viggo Mortensens äldre gestaltning av rollen (jag undrar fortfarande hur det hade varit om Aragorn hade pratat med brittisk accent - no matter, Mortensen gjorde ett bra jobb); vittnar på detta. Jackson, Fran Walsh och Philippa Boyens kommer att väga varenda skådespelares insats tungt - därför vore det mycket osannolikt att de nya rön som uppstår från kontakter utanför Jacksons läger, kommer att inträffa.

(Bilden: Lawrence Makoar, som Lurtz, gullar med Max Meredith, 4 år.

3 kommentarer:

  1. Så jävla bra skrivet, och bilden gjorde min dag <3

    SvaraRadera
  2. Du kan doktorera i "The Hobbit", tycker jag. :)

    SvaraRadera
  3. Tycker att Viggo pratar med någon slags halvbrittisk accent i Lotr-filmerna. Som en amerikansk som försöööker, men inte riktigt når fram. Mittemellan liksom. Jaja, hemskt ovidkommande i alla fall :)

    SvaraRadera