lördag 26 februari 2011

Gamla päron

Idag är en speciell dag - och nej, jag tänker inte skriva om att det tydligen var idag som ringens brödraskap splittrades vid Amon Hen. Jag syftar till födelsedagen idag.

Min mamma har fyllt år idag varje år sen femtiotalet. Imponerande att lyckas hålla i en tradition så länge! Det var därför en av de första födelsedagarna jag lärde mig. Alltså inte för att jag var med på femtiotalet, utan för att jag lärde känna min mamma redan i unga år.

Nu är hon alltså av det slaget att hon sakta men säkert närmar sig sextio. Jag har tänkt mycket på hur människor förändras med tiden och åldern - man märker det tydligast hos de man lever eller har levt med. Jag är yngst i syskonskaran, och kom till när mina föräldrar började bli medelålders. Därför var det väl mer eller mindre oundvikligt att de skulle börja närma sig pensionsålder innan jag hunnit stadga mig på något plan.

Det är intressant att på nära håll märka tydliga skillnader i hur pappa börjar glömma allt fler småsaker, bli allt mer repetitiv. Man kan bara anta att jag kommer att bli likadan, om inte värre, med det usla detaljminne som jag har idag. Trots det känner jag mig inte skrämd av tanken på att åldras. Jag kan ha ångest inför tanken på att vara död, förmodligen mest för att det är så svårt att förbereda sig inför det (då man ju aldrig dött förut); men inte inför själva åldrandet, krämporna och rynkorna. Det känns som en naturlig del av livet - vilket döden inte är. Alla har vi haft ont någon gång, men ingen har varit död.

Min mammas åldrande känns på sätt och vis ännu mer odramatiskt - hon har alltid haft lite tantighet i sig. Lagom doser tantighet, den där som bakar bullar och bröd och kör en beige bil och uttalar engelska roligt och tycker om barn och barnbarn och sånt. (Jag tror att min mamma började förbereda sig för barnbarn när jag var någonstans i sju-åttaårsåldern. Hon tänkte väl att det är bäst att vara ute i god tid, “först till kvarn” och så där…) Och jag tror att min mamma kommer bli en alldeles ypperlig tant. Grattis på födelsedagen, mor!

(Och grattis till Tommy Bergström som fyller tretton år idag!)

2 kommentarer:

  1. Välskrivet! Jag ser fram emot att bli tant eftersom jag är en barnslig tant i hjärtat redan nu. Så det kommer liksom inte bli någon större skillnad men än att utsidan börjar matcha insidan och att man kan ha hatt och handskar och skälla på folk. Och samla på fula porslinsdjur.

    SvaraRadera
  2. Grattis till din mamma i efterskott och tack själv för frukosten!

    SvaraRadera