fredag 11 februari 2011

Stoneground Words

Ett av mina favoritalbum har Melanie Safka gjort. Jag har återupptäckt det nu, och då inte bara de (två) låtar jag tidigare hade vett att uppskatta – I Am Not a Poet (Night Song) och titelspåret. Skivan heter Stoneground Words, och gavs ut 1972. Det är inte Melanies mest framgångsrika album, men så har hon ju också gett ut en hel drös med plattor genom åren. Det här känns som ett album vars bortglömdhet känns extra onödig, då det är så trevligt! Klicka på skivomslaget och döm själv. Första låten bör vara hyfsat lättsmält för de flesta.

Melanie har också spelat in en fin version av Rolling StonesRuby Tuesday, och Dylans Mr. Tambourine Man. Annars är hon mest känd för sångerna Lay Down (Candles in the Rain), Brand New Key (den första jag hörde med damen) och Look What They Done to My Song. Hon har en väldigt egen röst, vilket också gör att man omedelbart jämför den med, och kopplar den till, andras. Första gången jag hörde The Tiny refererade jag ganska omedelbart till Melanie, har gjort likadant med ett par sångerskor från estetiska programmet.

I vilket fall, är det kul att upptäcka mer och mer av vad Melanie har gjort, särskilt eftersom musiken är relativt oexploaterad av min generation. Hennes sånger har knappast tjatats ut i så värst många svenska barnfamiljer under 80- och 90-talen, och hon har inte heller fått någon märkbar revival därefter. Men nu börjar det snart bli dags, känner jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar