fredag 1 april 2011

Awesome Show, Great Job!

Ett fenomen som har glatt mig väldeliga de senaste två-tre månaderna är Tim and Eric Awesome Show, Great Job!, en amerikansk komediserie som gick mellan 2007 och 2010 på Adult Swim (vad man skulle kunna kalla Cartoon Networks mörka sida). Det är fem säsonger med avsnitt om drygt 11 minuter. Alltså är det inte så tidskrävande att kolla på ett eller flera avsnitt när man har lust.

Däremot är det sjukt jobbigt att ta sig igenom första avsnittet. Och det andra. Och det tredje. Och det fjärde…

Sen, plötsligt, är man fast! Om man sedan tidigare har vant sig vid Monty Python och Varan-TV är Awesome Show en helt otroligt stor skattkista av någon form av sjuk humor med extra mycket epileptiska nyanseringar.

Det var också genom Tim and Eric jag upptäckte min tidigare nämnda favoritkomiker för tillfället, nämligen Zach Galifianakis. Han har dels gjort sketcherna A Vodka Movie tillsammans med dem, och dels medverkat i TEASGJ som den intensive skådespelaren Tairy Greene. Och det är otroligt vilka ensembler Tim and Eric lyckas uppbåda. Dels alla doldisar som är smårollsinnehavare, dels de gubbar (Richard Dunn, David Liebe Hart, James Quall, Ron Austar) som återkommer regelbundet i serien, dels alla kändisar (Marilyn Manson, Ben Stiller, John C. Reilly, Flight of the Conchords, Michael Cera, Josh Groban, Peter Stormare, Maria Bamford… listan kunde fortsätta ytterligare några blogginlägg!) som glatt ställde upp och deltog i den kavalkad av störig humor som TEASGJ var.

Det första klipp jag såg med Tim Heidecker och Eric Wareheim var Sports!, en musikvideo från seriens allra första avsnitt. Och just musikhumor är ständigt återkommande i serierna. Tydligen heter seriens kompositör Davin Wood, men det är frestande att anta att Heidecker och Wareheim också har ett antal fingrar med i spelet.

Sketchen om southern rock-bandet “Pusswhip Banggang” från TEASGJ säsong fyra.

 

En av TEASGJ:s återkommande herrar, Palmer Scott, sjunger om att sitta på dig. Fantastiskt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar