onsdag 21 september 2011

Konst i klartext

Hittade den här bilden på Gatukonst.se. Bilden visar Slussen i Stockholm. (Man ser t.ex. Katarinahissen i bakgrunden t.v.) Enligt bildtexten var orden borta redan några dagar efter att de placerats. Är det bara jag som blir besviken över vårt samhälles syn på graffiti? Diskussion angående klotter, eller för den delen sprayfärg, är en sak. Men gatukonsten i sig är en av de mest remarkabla kulturuttrycken för vår samtid.

Berlin, i synnerhet Östberlin, i synnerhet Prenzlauer Berg och Kreutzberg; är ett vackert exempel på fungerande, kreativ graffiti. Gatukonstfrågan är precis lika viktig för kulturen, och kulturpolitiken, som fildelningsdebatten. Båda två har varit framlyfta i medierna och centrum för dess uppmärksamhet, och båda två väller då och då fram i samhällsdebatten - men alltför sällan. Och de företräds nästan enbart av å ena sidan konstnärer och aktiva kulturkonsumenter, å andra sidan konservativa betongarslen och nejsägare.

Det här skapar ett synnerligen osunt debattklimat, främst eftersom de sistnämnda inte sällan företräder auktoritet och myndighet, något som alla oengagerade medborgare sömnigt lunkar efter. Jag själv har hittills aldrig uttryckt mig genom graffiti, men jag har haft turen att få njuta av det, här och var. Jag växte upp delvis i området Norslund i Falun. Där finns en i trakterna välkänd gångtunnel, som är stans enda (så vitt jag vet) lagligt konstlagda väggar. De målades, med stöd av kommunen och köpcentret Origo som ligger intill, för ungefär tjugo år sen, och har således förgyllt min tillvaro hela mitt liv.

Problemet är bara att det var tjugo år sen något sånt hände i Falun. Och man ser allt mer på gångtunnelns väggar att klotter, tags och sporadisk graffiti börjar växa fram. Som ett uttryck för frustration, en revolution mot den cementerade kulturpolitiken - ett bevis på att allt stått lika stilla sen tunneln målades som innan. Det får mig att tänka på Marcel Duchamps L.H.O.O.Q., som för övrigt diskuterades här på Brunnsvik under både mån- och tisdagen, i samband med våra temadagar (i måndags var det musik, igår konst, o.s.v.).

Åter till bilden som visas nedan. Varför (varför!) får inte ett sånt här vackert, klädsamt, hoppfyllande (nytt ord) och till och med rogivande konstverk förbli?

Du kommer aldrig, aldrig, aldrig att vandra ensam!

1 kommentar:

  1. Det var ju jättefint och uttrycksfullt! Varför tog de bort det? SPECIELLT i Slussen där det redan är så fult. Hade det varit på något K-märkt fint hus någonstans hade jag kanske tyckt det var lite onödigt. Men det här är ju välplacerat och fint.
    Det finns ju ett fint grafitti-konstverk på Gröna linjen på en bro när man åker från Alvik. "Bara döda fiskar flyter med strömmen", det är fint att bli påmind om det varje dag (som jag blev när jag åkte där).

    SvaraRadera