fredag 23 mars 2012

Maccas bästa röst

Inser plötsligt att jag förmodligen aldrig skrivit någonting utförligt om The Beatles sen jag började blogga. Kanske för att de är så självklara. Mina och många andras husgudar.

Hittade nyligen den här låten (With a Little Luck, se nedan) med Paul McCartneys 70-talsprojekt som påstås ha varit än mer ekonomiskt givande än beatlarna. För några år sen (27 november, 2008) publicerade Rolling Stone Magazine en lista över "The 100 Greatest Singers of All Time". Musiktidningar av den karaktären tenderar att göra det. Och med "all time" tenderar de att syfta till 1950-talet och framåt och röra sig inom genrerna rock & roll, pop, soul, country och i vissa fall jazz, gospel och hårdrock.

Förvånande nog ligger Aretha Franklin på första plats. Inte förvånande för att hon inte är milslängder bättre än många av de följande namnen, utan för att listan i övrigt lider en stor avsaknad av kvinnliga representanter. Och ja, gissningsvis är det män som har sammanställt listan. Det är således i en sån lista som Elvis Presley (plats 3) kan ligga i topp tre, och dessutom före t.ex. Otis Redding (8), Stevie Wonder (9) eller Nina Simone (29). Redding får för övrigt också en något oförtjänt hög plats på en lista över de största sångarna, även om hans rösts karaktär och känsla är fantastisk.

Det är också bara i en sån lista, som fokuserar mer på just hur "stora" de som sjöng har lyckats bli (därmed också förvånande med Aretha i toppen) och inte hur stora deras röster är (Bob Dylan ligger på plats 7…) eller hur stora de är som sångare; som  John Lennon (plats 5) kan bedömas ligga högre än McCartney (plats 11). Lennon gör sig fantastisk i låtar som t.ex. Mother eller Julia (båda om hans mor, f.ö.) eller Twist and Shout. Men McCartneys förmågor når ständigt snäppet längre - lyssna på t.ex. For No One eller Band on the Run. Och om Sing the Changes hade skrivits när McCartneys röst lät så här, hade han med all säkerhet varit störst. Klippet ska börja vid drygt två minuter. Ignorera syntarna.

Fruktansvärt sound, tråkig låt, fantastisk röst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar