måndag 3 december 2012

Nyhetsvärde/Nyhetsvärderingar

Har, i flera omgångar, blivit redigt förbannad av att höra TV-nyheterna ikväll. Ett par guldkorn (försöker att hålla det så kortfattat som jag kan…):

- Behrang Miri avgår från sin tjänst som konstnärlig ledare för Kulturhuset i Stockholm. Aktuellt antyder att det är till följd av Tintin-debatten vilket, för det första, inte stämmer och, för det andra, inte problematiseras.

Så… vad spelar det här för roll? Jo, bilden ges av att kritikerna vann. De som ifrågasatte Miris censur av Tintin i Kongo har, mer eller mindre, “segrat”. Nu stödjer jag absolut inte det ganska naiva beslutet att ta bort boken ur biblioteket. (Och för de som inte har hängt med - detta togs tillbaka efter bara några timmar.) MEN jag har förståelse för Miris resonemang, och när han då (enligt Svt) tvingas avgå till följd av den debatt som följt hans antirasistiska handling förväntar jag mig åtminstone någon diskussion om vad det här innebär, och kring den debatt som uppstått ang. rasism i barn- och populärkultur.

- GävleDala rapporterar, halv panikslaget, om hur flera mindre tätorter i Dalarna blir tvungna att ställa in årets Luciatävling, p.g.a. för få anmälningar. Det här handlar alltså, mer eller mindre, om en skönhetstävling som utlyses för att fira en kristnad fornnordisk tradition.

Och nu måste jag alltså igen förklara. Jag har inget emot de som deltar i Luciatävlingar, eller för den delen skönhetstävlingar rent generellt. Inte heller menar jag att kritisera de som är intresserade av såna här tävlingar eller ens de som arrangerar dem. Jag är inte målgruppen, men jag har inga problem med att acceptera fenomenet. Däremot får jag en nagel i ögat när man problematiserar att en sån här tävling (i min mening huvudsakligen ytlig, genusnormativ och i många fall på gränsen till objektifierande) inte blir av.

Den här ståndpunkten flammar upp lite då och då, men det har att göra med att den faktiskt är rätt relevant idag. “Vi svenskar” påstår oss ha ett förhållandevis sekulärt och humanistiskt samhälle. Hur kan vi då försvara en tradition som grundar sig i en strukturell objektifiering och sexualisering i statsreligionens namn. Jag har dessutom svårt att tro att alla, eller ens de flesta, kristna i Sverige känner att sådana här Luciatävlingar på ett värdigt sätt representerar Jesu liv, och kristendomens budskap och hjärta.

Känner att jag inte orkar ösa ur mig mer bitterhet nu. Det får räcka för idag.

6 kommentarer:

 1. Linda Malm3/12/12 22:48

  Snyggt skrivet freddie boy! Jag står fast vid min fb-kommentar: Sjukt!

  SvaraRadera
 2. Du e sååå smart, bra tänkt!

  SvaraRadera
 3. Å vilket jäkla långt reportage, fanns det inget vettigare att berätta!

  SvaraRadera
 4. Luciainslaget alltså

  SvaraRadera
 5. Fredrik!
  Du gör mig stolt. Ditt avslutande stycke är på pricken. En klockren analys av vårt paradoxala förhållande till Gud, Jesus, Lucia, sex, kön, varann och hela skiten. Gött!

  SvaraRadera