fredag 25 oktober 2013

Karibu Bukoba!

Åstadkom nyss en ny höjdpunkt på fail-listan, då jag blev uppringd av receptionen, och fick veta att Rev. Mbuga ville träffa mig. Eftersom han är ledare för Huyawa i Kageraregionen, och varit bortrest under tiden jag hittills varit i Bukoba; skyndade jag mig ner för trapporna och ut på gården mot det hus receptionen håller till i. När jag är nästan framme kommer en liten herre med glatt ansikte ut genom porten, vi får ögonkontakt så han går mig till mötes och hojtar leendes vad som jag uppfattar som “Frederik!”

Jag svarar glatt “Habari”, och efter ytterligare några artighetsfraser, handskakning och min förklaring att jag fortfarande inte helt got my head around the kiswhaili, börjar vi gå tillbaka dit jag kom ifrån. Det är han som leder stegen, och jag som följer, nyfiket undrandes vart vi ska men låter honom leda även konversationen och avstår därför från att fråga.

Mbuga berättar att han jobbar för kyrkan, och i mitt stilla sinne tänker jag att så mycket har jag väl åtminstone lyckats klura ut själv. När han sen frågan varifrån jag kommer stannar jag liksom upp lite, både konversationsmässigt och, vad jag minns, rent bokstavligt. Blir liksom lite chockad av möjligheten att han inte uppfattat att jag kommer från samma stad som Mr. Andreasson, som rekommenderat mig; eller åtminstone från samma land. Jag mumlar först “Falun”, men då han inte reagerar som att han fått svar på sin fråga undrar jag lite svävande om han menar vilken väg jag reste dit. När han förtydligar att han - förvånansvärt nog - undrar “which country are you from”, säger jag (möjligen något förnärmat och i vilket fall väldigt förvirrat) bara “Sweden”.

Han verkar hur som helst nöjd med svaret, och är uppenbarligen för artig för att visa någon nämnbar reaktion på mitt tveksamma uttryck. Vi fortsätter således att gå, och är på väg mot huset där jag bor. Förutsätter att Mbuga är intresserad av att se vilket rum jag har, och att jag har kommit på plats ordentligt. Tanken flyger hastigt förbi att det här kanske är en annan Mbuga - sa inte receptionisten att det var a Mister Mbuga there to see me? Kan det vara en bror eller en kusin, eller någon annan sorts släkting.

Är just på vippen att vifta bort den idén (Om det funnits en annan familjemedlem Mbuga, som också arbetat för ELCT-NWD i Bukoba, bör han ha en så pass nära relation till pastorn att han känt till dennes samarbete med en man i Falun, och att det skulle dyka upp en pajsare från Sweden inom kort. Han kunde ju för tusan mitt namn! Nej, det måste vara pastorn, som tydligen helt enkelt inte ägnat mitt stundande besök någon särskild uppmärksamhet. Trist!) då pastorn frågar vad jag ska göra i Bukoba. Okej, jaha, det är en annan Mbuga – förmodligen inte alls någon släkting utan bara någon som delar samma efternamn? Har ju ingen uppfattning om hur vanliga olika swahiliska efternamn är, men kan tänka mig att de som börjar med M (i syfte att ange en person i singular) säkert inte är alltför udda.

Så vem är han då, Mbuga - vaktmästaren för kyrkans hotell som ska ordna något på mitt rum eller visa mig någon annan lokal i huset? Som den uppmärksamme läsaren märker har mitt resonemang nu tappat all tillstymmelse till sammanhang. Jaha, så gick vi in i en annan korridor än den jag bor i. Okej, då ska jag kanske bli visad till någon av hotellgästernas gemensamma lokaler. Han frågar om jag bor i det här huset, och jag ler och säger att ja, jag bor på övervåningen. Så stannar han framför dörren till sitt rum, låser upp och stiger in. Det sitter en kvinna där inne, och jag får för mig att båda två är förvånade och lite smått roade av att jag står kvar utanför deras dörr när den stängs.

Jag står kvar i ungefär en sekund, medan det absurda i situationen gör att fnittrigheten kommer över mig innan skammen (och stannar oerhört mycket längre), innan jag vänder mig om och skyndsamt går mot receptionen där Rev. Mbuga sitter och väntar på mig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar