måndag 8 september 2014

Supervälj

Jag skrev just till en nära vän. Jag skrev att jag är rädd. Plötsligt grep nämligen en hemsk insikt om mitt hjärta. Insikten om att Feministiskt initiativ, mitt kära F!, kanske inte kommer in i riksdagen. Och än mer vad det, i sin tur, skulle innebära.

Ni förstår, som mätningarna ser ut nu, spelar det verkligen roll. Om Feministiskt initiativ inte kommer in i riksdagen behåller SD sin vågmästarroll. Troligast är att de stöttar en fortsatt borgerlig regering. Alternativet är att socialdemokraterna gör eftergifter till ett värdekonservativt och rasistiskt parti. Särskilt det senare vore ett skräckscenario.

Jag vill inte skrämma folk till taktikröstning. Delvis därför att ledarskribenter, förtroendevalda och andra politiska företrädare har gjort precis det som motaktion mot F! under de senaste valen. Så har inte heller någonting förändrats. Istället för att gå framåt har vi gått bakåt.

Helst av allt skulle jag bara vilja skriva om det. Jag skulle vilja uppmana alla att rösta rosa för att vi ska gå framåt. För att alla ska få ta plats.

 

Då skulle jag skriva att vi ska rösa rosa för att vi ska uppfylla vår självbild. Vi svenskar är ju så stolta över vår nation - hur vi har en internationell kvalitetsmärkning. Tror vi. Vi är miljövänligast, migrantvänligast och HBTQ-vänligast. Vi är rättvisast, jämställdast, demokratiskast - och snällast. Tror vi.

Men vi måste faktiskt göra insatser för att nå dit. Vi måste pussla ihop det trasiga skelett som skolan just nu är - inte med bara mer och hårdare lim, utan med rätt pusselbitar. Vi måste våga stå upp för folkets kollektiva ägande, för offentlig sektor och för empatisk solidaritet. Vi måste våga ifrågasätta de som rear ut välfärden, de som ställer grupper mot varandra och de som försöker behandla potentiella medborgare som siffror - oavsett om ekvationen slutar med plus eller minus.

Och det är genom detta jag skulle vilja övertyga er - genom att vi behöver nya röster i riksdagen. Såna som aktivt trycker på för att vi ska bli jämställda, för att vi ska vara antirasistiska och för att vårt fredsälskande land ska verka för fred även internationellt. Jag hade velat skriva, vilket jag för några veckor sen tänkte, att den nuvarande kommer att gå i vilket fall. Med eller utan F!. Att en röst på Feministiskt initiativ handlar om vilken förändring vi vill ha - en långsiktig och grundlig eller en tillfällig och ytlig.

 

Men nu är läget dessvärre ett annat. Den ytliga, tillfälliga och rentav akuta förändringen är hotad, även den. Valet handlar inte om hur vi byter ut en blekfet snubbe från Täby till en blekfet snubbe från Sunnersta - utan om om vi gör det. Den handlar inte om huruvida sverigedemokraterna blir riksdagens tredje eller fjärde största parti. Utan om huruvida de ska få avgöra regeringsmakten, stadsbudgeten och, rent krasst, prägla det mesta under kommande mandatperiod.

Rösta på det parti du tror på. På de företrädare du tror gör demokratin och den mänskliga framtiden störst tjänst. Men avstå inte från att lägga din röst på Feministiskt initiativ, med anledning av att du tror att det är en bortkastad röst. Sådan taktik har inte fungerat de senaste åtta åren, och den kommer inte att skapa någon förändring i år heller.

1 kommentar: